Baby spa: een unieke wellness-ervaring voor jou en je baby

Baby spa: een unieke wellness-ervaring voor jou en je baby

Photo by Yan Krukau

Wat is een baby spa?

Een baby spa is een wellnesscentrum speciaal ontworpen voor baby's, waar zij kunnen genieten van ontspannende activiteiten zoals floaten in speciale babybadjes of mini jacuzzi's. Deze badjes zijn gevuld met schoon, gezuiverd water op de juiste temperatuur (tussen de 35 en 37 graden). Om de baby's te laten floaten, krijgen zij een drijfring om hun nekje, zodat hun hoofdje boven water blijft en zij vrij kunnen bewegen en trappelen. Naast floaten, kunnen baby's in sommige baby spa's ook genieten van zachte babymassages.

De oorsprong van baby spa's

Het concept van baby spa's komt oorspronkelijk uit Azië, waar het gebruikelijk was voor welgestelde ouders om hun baby's te laten genieten van luxe spa's. Inmiddels is het idee van baby spa's overgewaaid naar andere delen van de wereld, waaronder Nederland. Hierdoor zijn baby spa's nu voor alle ouders binnen handbereik, zodat zij samen met hun baby kunnen genieten van deze bijzondere wellnesservaring.

Praktische informatie voor een bezoek aan een baby spa

Het wordt aanbevolen om je baby te voeden voor een bezoek aan een baby spa, bij voorkeur een uur van tevoren.

Hydrotherapie vraagt namelijk veel energie van je baby, dus met een hongerig kindje kan een bezoek een beproeving worden! Zorg er daarnaast voor dat je baby uitgerust is en niet overprikkeld voordat je de baby spa bezoekt.

Vermijd bijvoorbeeld drukke activiteiten zoals winkelen of het bijwonen van een kinderfeestje vlak voor je bezoek aan de spa.

Vanaf welke leeftijd naar de baby spa?

Het bezoeken van een baby spa is mogelijk vanaf het moment dat je baby minimaal 2 weken oud is. Dit is doorgaans de periode waarin het navelstompje eraf is gevallen en er geen open wondje meer aanwezig is, waardoor het risico op infecties afneemt. Zelfs premature baby's of baby's met een ontwikkelingsachterstand zijn welkom in de baby spa, mits er rekening wordt gehouden met hun specifieke behoeften en mogelijk in overleg met een kinderarts en de eigenaar van de baby spa.

Hoewel baby spa's bezocht kunnen worden totdat je kindje 12 maanden oud is, merken veel ouders op dat hun baby vanaf ongeveer 6 tot 8 maanden te groot is om vrij te kunnen bewegen in de mini jacuzzi's. Baby's in deze leeftijdscategorie willen vaak liever staan en zich afzetten tegen de bodem en randen van het badje. Sommige baby spa's bieden daarom speciale zitbanden aan voor baby's vanaf 8 maanden.

Bij premature baby's kan de geschikte leeftijd voor een baby spa-bezoek afwijken, afhankelijk van hun grootte en ontwikkeling. Overleg altijd met een kinderarts en de eigenaar van de baby spa om te bepalen wanneer het verstandig is om met een premature baby een spa te bezoeken.

Hulp bij reflux en spierspanning

Baby spa's kunnen een uitkomst bieden voor baby's die last hebben van reflux en spierspanning. Het bewegen in warm water, ook wel hydrotherapie genoemd, kan bijdragen aan het verminderen van deze klachten. Het warme water werkt kalmerend en ontspannend voor de spieren, waardoor spierspanning kan afnemen.

Reflux is een veelvoorkomend probleem bij baby's, waarbij maagzuur terugvloeit naar de slokdarm en voor ongemak en pijn zorgt. Het dobberen in het warme water van de baby spa kan helpen om de druk op het maag-darmsysteem te verlichten en de spijsvertering te bevorderen, waardoor refluxklachten kunnen verminderen.

Daarnaast kan het bewegen in warm water bijdragen aan het voorkomen of verminderen van een voorkeurshouding bij baby's. Het warme water geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid, vergelijkbaar met het gevoel dat ze hadden in de baarmoeder. Dit kan ervoor zorgen dat baby's zich vrijer en meer ontspannen voelen om hun nek en schouderspieren te bewegen, wat kan bijdragen aan een evenwichtige ontwikkeling van hun spierkracht.

Veiligheid en kwaliteit van baby spa's

Het is belangrijk om de veiligheid en kwaliteit van een baby spa te beoordelen voordat je besluit er met je baby naartoe te gaan. Hier zijn enkele aspecten waar je op moet letten:

Hoe beoordeel je de kwaliteit van een baby spa?

Controleer de kwaliteit van de zwemring. Deze moeten voldoen aan de normen en het keurmerk CE EN-71 dragen. Dit label staat meestal vermeld op de zwemring.

Het Baby Spa Netwerk

Om de kwaliteit en veiligheid van baby spa's te waarborgen en te zorgen dat er op een verantwoorde manier met kwetsbare kindjes wordt omgegaan, is er een Baby Spa Netwerk opgericht door babydeskundigen. Baby spa's die bij dit netwerk zijn aangesloten, ontvangen na controle een officieel keurmerk.

Deze organisatie controleert of baby spa's voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen, hygiënische richtlijnen en of medewerkers beschikken over EHBO-certificaten. Meer informatie over aangesloten baby spa's en het keurmerk kun je vinden op de website van het Baby Spa Netwerk: babyspanetwerk.nl

Door te kiezen voor een baby spa met een keurmerk van het Baby Spa Netwerk, kun je erop vertrouwen dat jouw baby in een veilige en verantwoorde omgeving kan genieten van de voordelen van hydrotherapie.

Mogelijke zorgen en aandachtspunten bij baby spa's

Hoewel baby spa's veel voordelen kunnen bieden, zijn er ook enkele zorgen en aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:

Belemmering van de ontwikkeling:

Er zijn deskundigen die stellen dat het gebruik van een drijfring de ontwikkeling van je baby kan belemmeren. Door de zwaartekracht wordt het nekje van je baby uitgerekt, wat gevolgen kan hebben voor de wervelkolom. Bovendien kan een drijfring ouders een vals gevoel van veiligheid geven, waardoor ze mogelijk minder goed op hun kindje letten en het risico op verdrinking toeneemt. Het is daarom van groot belang om je kindje nooit alleen te laten in een baby spa en altijd toezicht te houden.

Overprikkeling en andere zorgen

Een baby spa is niet voor elk kindje geschikt. Sommige baby's hebben meer zorg nodig of zijn gevoeliger voor prikkels. In dat geval kan een baby spa-ervaring mogelijk te overweldigend zijn. Observeer altijd goed hoe je kindje zich voelt tijdens en na een bezoek aan een baby spa. Als je twijfelt of een baby spa geschikt is voor jouw kindje, overleg dan met het consultatiebureau of je kinderarts.

Door je bewust te zijn van deze mogelijke zorgen en aandachtspunten, kun je beter inschatten of een bezoek aan een baby spa geschikt is voor jouw baby en ervoor zorgen dat jullie samen op een veilige en verantwoorde manier kunnen genieten van deze unieke wellness-ervaring.

De kosten van een bezoek aan een baby spa

Een bezoek aan een baby spa kan variëren in prijs, afhankelijk van de locatie, de aangeboden diensten en de duur van het bezoek. In Nederland zijn er veel baby spa's, vooral in stedelijke gebieden. Gemiddeld kun je rekenen op ongeveer 60 euro voor een bezoek van een uur. Dit bedrag is meestal inclusief het gebruik van de speciale babybadjes of jacuzzi's, evenals de drijfringen.

Let op: de prijzen kunnen variëren tussen 30 en 180 euro, afhankelijk van de gekozen behandeling en het pakket.

Daarnaast kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht voor aanvullende diensten, zoals massages of het gebruik van verzorgingsproducten. Sommige baby spa's bieden ook arrangementen of kortingen aan als je meerdere bezoeken tegelijk boekt. Het kan de moeite waard zijn om prijzen te vergelijken en te kijken naar recensies en aanbevelingen om een baby spa te vinden die bij jouw budget en wensen past.

Houd er rekening mee dat, hoewel een bezoek aan een baby spa een bijzondere en ontspannende ervaring kan zijn voor zowel jou als je baby, het geen noodzakelijke activiteit is. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen de kosten en de voordelen van een baby spa-bezoek, en te bepalen of dit een ervaring is die je graag met je baby wilt delen.

Ontdek de leukste deals

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.

Hoe we met je data omgaan? Dat kan je bekijken in onze privacyverklaring . Je kan je ook altijd weer afmelden voor deze e-mails.