Speenkoord veiligheid: speenkoord tijdens het slapen?

Speenkoord veiligheid: speenkoord tijdens het slapen?

Photo by Antoni Shkraba

Tips voor de veiligheid van de speen en het speenkoord tijdens het slapen

De veiligheid van de speen en het speenkoord is van groot belang, vooral tijdens het slapen. Hieronder vind je enkele tips om ervoor te zorgen dat je baby veilig is tijdens het gebruik van een speen of speenkoord.

 • Controleer de speen en het speenkoord regelmatig op scheurtjes of barstjes. Vervang deze tijdig als dit het geval is om te voorkomen dat de speen afbreekt en je baby stukjes doorslikt.

 • Het is belangrijk om de speen en het speenkoord niet te gebruiken tijdens het slapen, aangezien dit verstikkings-, wurg- en beknellingsgevaar kan opleveren.

 • Als je ervoor kiest om een speenkoord te gebruiken tijdens het spelen, zorg er dan voor dat deze veilig is en volg de instructies op om ongelukken te voorkomen.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je baby veilig en gezond blijft tijdens het gebruik van een speen of speenkoord.

Risico's van speenkoorden tijdens het slapen

Hoewel speenkoorden handig kunnen zijn om een speen bij de baby te houden, brengen ze risico's met zich mee als ze verkeerd worden gebruikt. Tijdens het slapen kan het gebruik van een speenkoord leiden tot verstikkingsgevaar, wurggevaar en risico op beknelling.

Verstikkingsgevaar is een groot risico bij het gebruik van speenkoorden tijdens het slapen. De lus van het speenkoord kan losraken en om de nek van de baby terechtkomen, waardoor de ademhaling wordt belemmerd. Dit kan leiden tot zuurstoftekort en in sommige gevallen tot verstikking.

Wurggevaar is een ander risico bij het gebruik van speenkoorden tijdens het slapen. Als de clip van het speenkoord losraakt, kan de lus strak om de nek van de baby komen te zitten en wurggevaar veroorzaken. Dit kan ernstige verwondingen veroorzaken en in sommige gevallen zelfs fataal zijn.

Risico op beknelling is ook een potentieel gevaar van speenkoorden tijdens het slapen. Als het speenkoord om de ledematen van de baby komt te zitten, kan dit leiden tot beknelling en in sommige gevallen tot afknelling van de bloedtoevoer. Dit kan leiden tot weefselschade en andere gezondheidsproblemen.

Het is daarom belangrijk dat ouders de risico's van speenkoorden tijdens het slapen begrijpen en zich bewust zijn van de veiligheidsrichtlijnen voor het gebruik ervan. Dit kan helpen om ongevallen te voorkomen en de veiligheid van de baby te waarborgen.

Let op de lengte van het speenkoord zonder clip, deze mag niet langer zijn dan 22 cm. Wees daarom voorzichtig bij het bestellen van een speenkoord via Instagram of Facebook. Het is het beste om deze te kopen bij een betrouwbare webshop die zich bewust is van de veiligheidsnormen.

Bij Bibiboe houden wij ons aan deze normen. Ook kun je bij ons je speenkoord aanpassen aan je wensen, zoals de keuze voor een clip met gaatjes of zonder, de kleur van het draad, en de kleur en het materiaal van de letterkralen. Let altijd goed op wanneer je kindje speelt met een speenkoord.

3 Best verkochte speenkoorden van Bibiboe

 1. Speenkoord Met Naam - Turquoise / Marble / Gehaakt
 2. Speenkoord Met Naam - Roos / Koper / Zalm
 3. Speenkoord Met Naam - Zwart / Gehaakt

3 Best verkochte speenkoorden op Bol.com

 1. Blue or Pink Speenkoord met naam - Hout / Zand / Creme
 2. Babybeads Speenkoord met naam - Mintgroen / Hout / Wit
 3. Babybeads Speenkoord met naam - Madelief / Nude

 

De hygiëne van de speen: tips voor het schoonmaken

Een schone speen is van groot belang om de gezondheid van de baby te waarborgen. Slechte hygiëne kan namelijk leiden tot infecties en andere gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om de speen regelmatig schoon te maken en te steriliseren. Hieronder vind je enkele tips voor het schoonmaken van de speen.

 • Reinig de speen voor het eerste gebruik door deze te steriliseren. Dit kan worden gedaan door de speen in een schone kom te leggen en deze te overgieten met kokend water. Laat de speen ongeveer 5 minuten staan en haal hem er vervolgens uit om op een schone handdoek te drogen. Gebruik de handdoek om overtollig water uit de speen te drukken.

 • Maak de speen na elk gebruik schoon. Dit kan worden gedaan door de speen af te spoelen onder stromend water. Gebruik geen zeep of afwasmiddel, omdat dit de speen kan beschadigen en resten achter kan laten die de baby kan inslikken.

 • Steriliseer de speen minstens één keer per week. Dit kan worden gedaan door de speen in kokend water te dompelen en deze ongeveer 5 minuten te laten staan. Haal de speen er vervolgens uit en laat deze op een schone handdoek drogen.

 • Controleer de speen regelmatig op beschadigingen en vervang deze indien nodig. Een beschadigde speen kan namelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de baby.

Door deze tips te volgen, kan de hygiëne van de speen worden gewaarborgd en kunnen mogelijke gezondheidsproblemen worden voorkomen.

Ontdek de leukste deals

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.

Hoe we met je data omgaan? Dat kan je bekijken in onze privacyverklaring . Je kan je ook altijd weer afmelden voor deze e-mails.